Kako negovati žensko v sebi

Kakšna ženska želiš biti? Radostna, mehka, ljubeča, razigrana, žareča, srečna, polna ljubezni do sebe in do življenja, sproščena, nasmejana … Gotovo želiš biti vredna, uspešna, lepa … Želiš biti dovolj. Čutiti želiš zadovoljstvo in notranji mir. Vse to se da. Različne aktivnosti v nas vzbujajo različne občutke. Glede na to, da večino časa nekam hitimo, je za začetek pomembno, da se najprej umirimo.

Čuječnost

Res mi ni všeč ta beseda, je pa dragoceno to, kar nam prinaša. Pomeni bodi tukaj in zdaj, v tem trenutku. Če se želiš posvetiti dobri knjigi, moraš biti skoncentrirana na besedilo, da boš res doživela zgodbo. Če se tvoje misli izgubljajo in nisi pri stvari, potem ne moreš slediti zgodbi.

Za negovanje same sebe velja enako pravilo. Bodi tukaj in zdaj, v tem trenutku. Ne razmišljaj o službi, o partnerju, o opravilih, ki te čakajo. Tvoja pozornost naj bo na dejavnosti, ki jo počneš. Dejavnost naj bo prijetna, sproščujoča. Naj te veseli. Tako boš dvignila svojo vibracijo in lažje krmarila med vsakodnevnimi obveznostmi, predvsem pa se boš počutila bolj sproščeno in bolj polno.

Sprehod po gozdu, ob reki, morju

Rada se sprehajam po gozdu. Energija dreves me pomirja. Jaz sem bolj vizualen tip človeka in zato na sprehodu svojo pozornost rada posvečam lepotam narave, seveda pa se počutim najbolje, ko lahko vključim vse svoje čute. Gledam barve, cvetlice, sončne žarke, ki prodirajo skozi drevje in rišejo sence. Spomnim se sprehoda po Ljubljanskem PST-ju konec pomladi. Lipe so omamno dišale. Kar nisem se mogla nasititi njihovega vonja. Bilo je res prijetno. Enako je s sprehodi ob morju. Prostrano morje v vseh svojih modrih odtenkih je paša za oči, vonj pa naravnost zdravilen. Tudi zvok je sproščujoč. Poslušam, kako valovi božajo obalo, in trkanje kamenčkov, ki jih premikajo valovi. Zvok škržatov. Če se sprehajam skozi gozd ali ob reki, poslušam ptičje petje in šumenje vode, šelestenje listov, skratka, z vsemi čutili spremljam svet okoli sebe.

Ko se tako sprehajam, sama, obdana z naravo, sem sproščena in mirna. Sprehodi se mi zdijo skorajda meditativni.

Peneča kopel ali kopel z grenko soljo

Če imaš možnost, si vsaj enkrat na teden pripravi kopel. Kopel blagodejno deluje na celotno telo in pripomore k boljšemu počutju. Medtem ko peneča kopel poskrbi bolj za čistočo telesa, topla voda sprošča napete mišice, k splošni sprostitvi pa prispeva tudi prijeten vonj. Grenka sol poleg vseh že naštetih učinkov peneče kopeli razstruplja telo, neguje kožo in pospešuje celjenje ran.

Ko ležiš v topli vodi, lahko zapreš oči in meditiraš ali pa se posvetiš svojemu telesu. Po mojem mnenju imamo vse ženske težave s sprejemanjem svojega telesa. Morda se nam zdi, da imamo krive noge, prevelik trebušček, upadlo kožo, krive prste, štrlečo kost na stopalu, skratka nekaj na nas nas moti. Med uživanjem v topli vodi pomisli ali poglej tisti del telesa, ki ti je najmanj pri srcu. Oglej si ga z ljubečim pogledom in ga nežno pobožaj. Skušaj ga sprejeti. Povej si, da je popoln v svoji nepopolnosti. Če boš to pogosto počela, boš kmalu opazila pozitivne spremembe pri sprejemanju svojega telesa.

Tuširanje

Med tuširanjem, ko voda teče po tvojem telesu, si predstavljaj, kako s tebe čisti vso težo, vse napetosti in odnaša vse, kar ti ne služi več. Stoj pod tušem in med tem, ko iz tebe in s tebe z vodo odhaja vse, česar si ne želiš več, se boš postopoma počutila vedno bolj lahkotno in sproščeno. Če si upaš, si lahko daš tudi duška in s kričanjem razpršiš napetosti. Morda se sliši trapasto, ampak res deluje😉

Čutno umivanje las

Si si kdaj vzela čas in si res čutno umila lase? Da si zares uživala v vsakem dotiku rok, polzenju pene po tvoji koži, nežni masaži prijetno tople vode in prijetnem vonju šampona? Poskusi in se prepusti. Naj se ti ne mudi. Počasi in čutno masiraj lasišče in spremljaj, kako se ob tem počutiš. Uživaj!

Kopanje v morju ali jezeru

Tudi kopanje v morju ali jezeru lahko prinese globoko sprostitev. Potopi glavo in plavaj pod vodo. Predstavljaj si, kako tvojo glavo zapuščajo vse besede, vse številke, vsi telefonski pogovori, vse osebe, vse misli. Naj odide vse, dokler ne ostaneš sama s seboj. Nato se posveti dotikom vode, ki obdaja telo, mehurčkom, ki te med izdihom žgečkajo po obrazu, in okusu vode na svojih ustnicah. Kako se počutiš? Kaj čutiš? Prepusti se in se popolnoma predaj.

Ples in petje

Ples in petje sta dejavnosti, ki resnično prebujata žensko v tebi. Če ne maraš plesati, se vsaj lahkotno zibaj ob glasbi. Če je pesem dobra, da jo res čutiš in ti je všeč, se predaj njenemu toku. Ne razmišljaj, kako zgledaš, ne razmišljaj, kako si slišati, ko prepevaš zraven, samo uživaj. Če ti je nerodno, da te kdo gleda, to počni, ko si sama doma ali pa ko se pelješ v avtu. Plesati v slednjem primeru seveda ne boš mogla, gotovo pa se lahko malce zibaš.

Meditacija

Obstaja veliko različnih tehnik meditacije, vsem pa je skupno dihanje. Za začetek naredi nekaj globokih vdihov in izdihov. Izdih je lahko glasen. Ob njem si predstavljaš, kako iz tebe odhajajo vsa teža, vse misli, kako postajaš bolj sproščena in lahkotna. Če si meditacije vešča, potem se ji prepusti, kakor si vajena, sicer pa na spletu poišči kakšno vodeno meditacijo in se ji prepusti. Če ti misli odtavajo po svoje, jih sprejmi in jim dovoli, da odidejo.

Nekateri, ki so bolj v stiku s sabo med meditacijo, prek nekaterih čutov sprejemajo tudi sporočila in usmeritve.

Samomasaža

Lahko jo izvajaš sede ali leže. Lahko si tudi pokrita. Če želiš, imaš lahko za spremljavo tudi nežno glasbo. Bistvo je, da se prepustiš svojim dotikom. Igraj se z dotiki. Preizkusi, kakšen pritisk ti najbolj paše. Če želiš pregnesti napeto mišico, bo verjetno bolj prijal močnejši dotik. Če se božaš po trebuhu ali prsih, boš verjetno bolj čutna in nežna. Riši vzorčke po svojem telesu in se dotikaj. Bodi pozorna na to, kaj ti sporoča tvoje telo. Nekateri dotiki te bodo sproščali, drugi ščemeli. Odloži sram in krivdo, ki te omejujeta in ti branita odkriti sebe. Prepusti se svojim dotikom in prebudi svojo ženstvenost.

Pisanje dnevnika

Nimam v mislih navadnega dnevnega poročila, temveč globok zapis o odkrivanju sebe. O svojih najglobljih čustvih. Izlij na papir to, česar si niti sama ne moreš priznati. Prepusti se toku. Dovoli, da necenzurirano zapišeš vse, kar ti pride na misel. Pusti besedam, naj tečejo same od sebe. Naj tkejo pripoved o tebi. Razgali svoja čustva in si priznaj vse, kar skrivaš pred seboj. Stvari, ki jih intuitivno že veš, vendar jih um še noče priznati. Stoj gola pred samo seboj. Spoznaj vsak delček svoje biti.

Pogovor s prijateljico

To aktivnost sem dala na zadnje mesto, ker je edina, ki je ne moreš izvajati sama. Ženske običajno najlažje »glasno« razmišljamo. Šele, ko se slišimo nekaj izreči na glas, ta misel dobi dodaten pomen. Vse spremembe, ki si jih želiš, vendar te je strah posledic, bodo sčasoma postale sedanjost. Korak v neznano bo lažji, če ga boš napovedala na glas in ob tem prejela še podporo prijateljice. Seveda si želiš ob sebi tako prijateljico, ki te bo ob tem podprla, in ne take, ki ti bo naštela tisoč in en razlog, zakaj se ne premakniti z mesta. Edina stalnica v našem življenju so spremembe. Če te oseba ali okolje v tvojem življenju ne podpira več, je čas, da odideš, izpustiš ter narediš prostor za novo.

Zagotovo obstaja še nešteto dejavnosti, ki bi jih lahko izvajala, da bi prišla v stik sama s seboj in svojo žensko energijo. Vse, kar narediš zase, je korak v pravo smer. Pomembno je le, da slediš sebi in svojim sanjam!